2024. május 12. vasárnap
2014. febr. 17.

Tájékoztatás a helyi adókkal kapcsolatos alábbi teendőik intézésére

Az Ököritófülpösi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője felhívja a Lakosság figyelmét a helyi adókkal kapcsolatos alábbi teendőik intézésére!

A magánszemélyek kommunális adójának bevallása

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 24 §-a szerint kommunális adókötelezettség terheli a 12 §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

A 12 § (1) alapján az adó alanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

Az adózási kötelezettség: a bevallási, adófizetési, és minden – az adózással összefüggő (tulajdonjog, lakcím, mentességhez kapcsolódó adatok, használati jelleg stb.) változás bejelentési kötelezettség.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen mulasztások 200.000,-Ft-ig. terjedő mulasztási bírsággal sújthatók, továbbá az ingatlanok öt évre visszamenően adóztathatók. Az ellenőrzések folyamatosak!

Ennek elkerülése érdekében kérünk mindenkit, hogy a pótolja az elmulasztott bevallását!

Részletfizetési méltányossági kérelem helyi adó (kommunális adó, gépjárműadó, iparűzési adó) tartozáshoz

Méltányossági kérelmet nyújthat be a tartozásai rendezéséhez. Amennyiben az engedélyezett tőke tarozásainak kifizetését teljesíti, a fennálló késedelmi pótlék tartozása eltörlésre kerül.

Jelen kedvezmény a végrehajtás alatt álló adótartozókra nem vonatkozik!

„ Az Art. 133. §. (8) bekezdése alapján az adóhatóság a fizetési halasztást, részletfizetést engedélyező határozatban a kedvezményt feltételhez kötheti. (9) A határozat rendelkező részében fel kell hívni az adózó figyelmét arra, hogy a kedvezmény feltételeit vagy az esedékes részletek befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás járulékaival együtt egy összegben esedékessé válik.”

Érdeklődni és formanyomtatványokat kérni 2014. február 17-től a Hivatalban lehet. A kérelmek beadási határideje folyamatos! Beadási határidő: 2014. március 31.

A részletekről érdeklődhet a Hivatalban 2014. február 17-től és a formanyomtatványokat is itt igényelhet!

Felhívjuk figyelmüket továbbá, hogy adófizetési kötelezettségeiket a Takarékszövetkezet Ököritófülpösi Kirendeltségénél is teljesíthetik!

Polgármesteri hivatal

  • Cím: 4755 Ököritófülpös, Kossuth u. 108.
  • Telefon: (44) 557-500
  • Fax: (44) 557-509
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadás:

  • Hétfő: 08:00 - 10:00 és 13:00-16:00
  • Kedd: 08:00 - 12:00
  • Szerda: nincs ügyfélfogadás
  • Csütörtök: 13:00 - 16:00
  • Péntek: nincs ügyfélfogadás

Adattár